top of page
Sök
  • Skribentens bildSara Lindvall Fors

Ett enklare liv - vad är minimalism?

Jag har lätt för att inpireras och ivrigt lägga till nya projekt i vardagen. Men lätt blir det också för mycket. Det som var tänkt ge mig energi kan snabbt bli något som tar mer istället. Försvårar mer än förenklar. Då får jag ta ett steg tillbaka och prioritera. Efter min utmattning och i min pågående process mot en mera hållbar vardag har jag insett att det liv jag vill leva ska vara enkelt. För då mår jag bra och när jag mår bra, mår också min familj bra. Jag har tidigare skrivit om att rensa. Det här inlägget handlar om vilka olika saker ordet minimalism kan referera till och så det som jag mer och mer tilltalas av - minimalism som en livsstil.


Vi är inte vad vi äger. Vi är passioner, våra handlingar, vår längtan och våra drömmar.

Citatet är hämtat från Vilse i enkelhetenVad är minimalism?

  • Minimalism är en konstriktning inom bildkonst, arkitektur och musik som strävar till att producera konstverk som är befriade från konstnärens personliga uttryck och använder sig av så få uttrycksmedel som möjligt.

  • Minimalism är en inredningsstil som är avskalad, tidlös och enkel. Neutrala, jordnära färger. Öppna ytor. Naturmaterial, mjuka former och naturligt ljus. Inredningsstilen strävar efter att ge ett stilrent och städat intryck. Minimalismen handlar om att inreda med syfte och efter mantrat ”less is more”.

  • Minimalism är en filosofi med rötter i det antika grekland och zenbuddismen.

  • Minimalismen är en livsstil där du strävar efter att så långt som möjligt eliminera allt som är lågprioriterat eller onödigt för att göra plats för och fokusera på det som är högprioriterat och meningsfullt för dig. (hämtat ur Prylbanta)


Många tänker att minimalism är att leva med så få saker som möjligt och att göra sig av med allt. Den minimalism som tilltalar mig och allt fler, handlar om att plocka bort det som inte tillför glädje, värde eller fyller ett behov i ditt liv. I stället fokusera på och ge plats för allt det som faktiskt gör det. Oavsett om det handlar om saker, relationer, åtaganden, kläder eller appar.

Minimalism används ofta också tillsammans med begrepp som downshifting eller simple living (frivillig enkelhet).

Minimalister fokuserar inte på att ha mindre, mindre och mindre. Vi fokuserar på att göra rum för mera: mer tid, mer passion, mer kreativitet, fler upplevelser, mer bidrag, mer tillfredställelse, mera frihet. Att rensa oreda och kaos från våra liv hjälper till att skapa mera rum.

Citatet är fritt översatt från engelska och hämtat från the minimalists


Blev du nyfiken? Här är några tips där du kan lära dig mer:


SE - Dokumentären The Minimalists på Netflix och Minimalism for beginners på YouTube.

LÄS - Bloggen Minimalisterna och deras bok Prylbanta.

LYSSNA - Människor och Tro - ” Är tiden kommen för ett enklare liv?”


123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page