top of page
Sök
  • Skribentens bildSara Lindvall Fors

Teak - ett långsiktigt val för utemöbler

Uppdaterat: 6 juli 2020

Teak är ett träd som växer i södra och sydöstra Asien. Den har en rödbrun färg som varierar något beroende på var trädet växer. Teak från Java är oftast något ljusare medan teak från Burma är mörkare. I Asien har teak sedan århundraden varit ett eftertraktat byggnadsmaterial. Förr användes materialet till skeppsbyggen, broar, järnvägsvagnar och mycket mer.


Teak är slitstarkt och speciellt beständigt i utomhusmiljö. Därför ett passande och omtyckt val för utemöbler. En obehandlad yta av teak känns fet. Den höga halten av naturligt fett hjälper till att stänga ute fukt. Träets höga innehåll av kisel och garvsyror hjälper i sin tur till så att träet inte rör på sig när temperaturen eller luftfuktigheten skiftar. Cirka tre år efter plantering har trädet utvecklat egenskaper som gör virket svårantändligt, vilket fungerar som ett naturligt skydd mot brand.


I min barndom jobbade min pappa som teak-inköpare. Han reste mycket i Myanmar (Burma), Thailand och Indien för att skaffa fram teak av rätt kvalité till båtinredningarna på Nautor's Swan. Doften och känslan av teak är något jag starkt förknippar med min pappa och snickeriet i Kronoby. Det är ett material som gett min pappa minnen och vänner världen över. Det i sin tur har inspirerat mig. Förutom att jag fått träffa många av hans kollegor när de besökt Finland så har jag faktiskt också haft möjlighet att besöka en fabrik i Thailand med pappa. Där fick jag se hela processen när dom sågar till teakfanér. Teak är för mig lika natuligt som björk.


FSC-märkning

Efterfrågan har länge varit hög och tillgängligheten i naturliga skogar har minskat. Den teak, liksom det mesta som säljs idag kommer från teak odlingar. Vill du vara säker på att de möbler du köper kommer från bra förhållande ska du kolla efter märkningen FSC.


"FSC står för Forest Stewardship Council och är en oberoende, internationell organisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Certifierade företag följer FSC:s regler (standarder) för skogsbruk och spårbarhet. De som följer reglerna får märka sina produkter med FSC:s varumärke. FSC-märket gör att konsumenter och företag kan välja varor av trä som kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk som tar hänsyn till människor och miljö."


SKÖTSEL

Teak blir bara vackrare med åren. Utemöbler och trädgårdsmöbler i teak som står ute i väder och vind får efter ett tag en vacker patina och en ljusare silvergrå ton.

Utemöbler i teak behöver inget speciellt underhåll. På grund av det naturliga fettet behöver du inte ens olja in det. Men om du vill behålla den vackra rödbruna nyansen på dina teakmöbler behöver du olja in dem. Lägg då på mycket olja och låt det sjunka in i 10-20 minuter. Efter det tar man bort all överflödig olja. Inoljningen bör göras på en skuggig plats och i torrt väder. OCh den här processen bör du upprepa minst en gång per år, gärna två. Om du en gång börjat olja in dina möbler så måste du fortsätta annars torkar träet ut.  70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page