top of page
Sök
  • Skribentens bildSara Lindvall Fors

Nordiska idéer för en hållbar framtid

SUSTAINORDIC är ett samarbete mellan sex nordiska design- och arkitektinstitutioner med representanter från alla våra nordiska länder. Norden ligger i framkant när det gäller hållbar utveckling. Syftet med detta nätverk är att samla och sprida nordiska exempel på hållbar konsumtion och produktion. Projektet grundades 2015 med stöd av Nordiska ministerrådet och utgår från mål 12 i  FN:s globala målsättningar för år 2030.


Nätverket SUSTAINORDIC ger årligen ut en nordisk rapport där man samlat de olika exemplen. De två första rapporterna 01 och 02 kan du läsa i sin helhet online. Jag har också en längre tid följt @sustainordic på instagram. Här nere har jag valt att lyfta fram tre finska innovationer som presenterats i rapporterna.


100 % rester från textilindustrin som blir till nya kläder. Helt utan kemikalier, utan att nya resurser produceras och som använder mindre vatten. Tummen upp!


Ett alternativ till plast som är förnybart, återanvändbart och går att återvinna. Materialet är gjort av träfiber och kombinerar mångsidigheten från plasten med förnybarheten av papper. Sokos och Seppälä är exempel på två företag som redan använder Paptic som levereantör av påsar. Kanske ett material att hålla utkik efter?


03. RePack (FIN)

Idén är simpel. Företag som säljer sina produkter online kan välja att erbjuda sina kunder RePack som alternativ för leverans. Varorna levereras i en återanvändbar påse som kunden returnerar till en postlåda och som tack för kunden en rabattkod för sitt nästa köp. Smart!


28 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page