top of page
Sök
  • Skribentens bildSara Lindvall Fors

Inredningstrenden för 2022 - Antikonsumtion. Men hur?

Uppdaterat: 4 nov. 2022

Långfrukost och helgmorgon. Med en tekopp i handen och Inredningspodden med Johanna Hulander och Stefan Nilsson i lurarna. Temat en summering av trenderna 2021 och en blick framåt mot trenderna för 2022.


"Vi måste sluta köpa nytt!"


I april 2018 skrev jag ett inlägg här på bloggen under rubriken "Ointresserad av inredning?!"

om vad min passion inom inredning är. Redan då började jag försöka sätta ord på det som bara växer sig starkare för varje år och som samtidigt är min största konflikt inom min bransch. Konsumtion. Jag försöker hela tiden bli bättre på att prioritera och använda andrahandsmarknaden. Men det är minnsann enklare sagt än gjort!

Trenden år 2022 - är antikonsumtion. Nu måste vi helt enkelt bli bättre på att inte köpa nytt utan köpa begagnat. Och visst har det redan skett en stor värdeförändring av andrahandsmarknaden. Inom t.ex. modebranschen växer den fort och idag finns det flera olika affärsmodeller och tjänster som lyfter t.ex. slow fashion och vintage. Men hur är det med inrednings- och möbelföretagen? Hur långt har vi kommit där och hur ska vi sluta köpa nytt inom inredningsbranschen?


Som inredare tänker jag så här. Den största utmaningen med andrahandsmarknaden och inredning är att hitta det du söker. Att hitta t.ex. möbler, mattor och större föremål i just de färger, former och storlekar som passar ditt utrymme, kundens eller projektet du jobbar med.

Tid, är en annan utmaning. Att hitta det du söker i tid när du jobbar mot en deadline samt att jag kan undra vem som ska betala för all den tid du lägger på att söka. Här finns nya affärsmöjligheter att skapa. Frågan är hur ska det bli lika lätt att handla på andrahandsmarknaden som det är att köpa nytt?


Vi behöver se med andra ögon på det vi redan har och potential i det vi hittar på andrahandsmarknaden.


Nu kanske ni tänker att det finns ju hur många loppisar som helst men jag tror vi behöver tänka nytt och större. Jag tror att andrahandsmarknaden inom inredning måste bli mera attraktiv och lättillgänglig för att nå ut till massorna. Ett konkret exempel på vad som kunde vara ett framtidens koncept är återbruksgallerian Minimossen som säljer noga utvalda återanvända saker och också har samlat olika företagare som kan hjälpa dig att vårda och förändra dina saker. Här finns utvecklingspotential och jag tror starkt att hantverkarna och hantverkskunnande kommer att göra comeback.


Efterfrågan och tillgång kommer inte att vara vad det är i dag när det gäller inredning. Våra inredningar kommer kanske vara mer unika och personliga? Kanske kommer vi i framtiden igen att beställa våra matbord och stolar från vår lokala snickare? Eller kanske lämna in ett befintligt möblemang för att bli något nytt som vi gör t.ex. med gamla smycken? Kommer vi inredare att behöva vara ännu mer uppfinningsrika och kreativa? Jag tror det! För vi behöver se med andra ögon på det vi redan har och potential i det vi hittar på andrahandsmarknaden. Går produkten att måla om, klä om eller förändra för att bli den möbel vi önskar oss? Samma gäller det vi redan har. Vi måste naturligtvis också vilja vårda, lappa och laga det vi har och detta ställer också krav på materialen - går de ens att underhålla och återanvända?


För FORMBYRÅN är hållbarhet en livsstil. Jag tror att byggnadsvård och hantverkskunnande är framtiden och de kommer fortsätta vara viktiga hörnstenar i FORMBYRÅNs verksamhet också framöver! Så hör gärna av dig så skapar vi din hållbara inredning tillsammans.


75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page