top of page
Sök
  • Skribentens bildSara Lindvall Fors

Ikigai - meningen med livet

Det finns en japansk tankemodell som heter ikigai.  Direkt översatt ungefär "anledning till att stiga upp varje morgon" (iki - leva, gai - värde/anledning). Tankemodellen härstammar från japanska ögruppen Onkinawa där den förväntade livslängden är den högsta i världen.


Ikigai är en inställning till livet. Att inte nöja sig, stagnera utan istället våga tro på sin egen potential och agera. Din ikigai kan hjälpa dig att leva ett liv som känns meningsfullt och autentiskt för just dig. Det blir som en inre kompass eller en ledstjärna som leder dig i rätt riktning. Ikigai är inget som är oföränderligt utan vad som är viktigt förändras genom hela livet.


För att hitta din ikigai utgår du i från fyra frågor. Vad älskar du att göra? Vad är du bra på? Vad behöver världen? och Vad kan du få betalt för? Svara på frågorna med ett öppet sinne. Lyssna inåt, var ärlig och låt det ta tid. Skriv in dem i diagrammet. Finns det en röd tråd? Skärningspunkter? Gemensamma nämnare? Låt dina idéer mogna. Vilka saker fortsätter du tänka på? Vad drömmer du om att uppnå? Vad kan du förändra? Ikigai är ett verb, något du gör. Avsikt är inget utan handling och bara du kan upptäcka din egen ikigai!76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page