Äntligen har ljuset återvänt och vårsolen söker sig in genom vinterdammiga fönster och avslöjar det allt som varit glömt i vinterdunklet. De som följer mig på instagram (@formbyran) vet att jag ängnat de senaste veckorna åt att städa skåp och lådor här hemma. För vissa kan detta ses som ett straff men jag upplever det som frigörande. Ibland nästan meditativt rofyllt.
Jag är en vän av ordning och reda med var sak på sin plats, något min man kanske inte alltid håller med om. Mitt ordningssinne syns extra bra när det är dags att starta upp något nytt eller avsluta ett projekt. Jag trivs när jag får börja från rena ytor och veta vilket material jag har att jobba med. Mitt i en process kan min omgivning dock mera beskrivas som ett kreativt kaos men också där vet jag exakt var sakerna finns fast ingen annan vet.
Inspirationen till vårens städiver kom från japanska Marie Kondo och hennes KonMari-metod efter att jag sett hennes Netflix-serie. Metoden går ut på att organiserar hemma enligt kategorier i stället för att bara städa ett rum åt gången. Till exempel, ta fram alla dina böcker från hela hemmet, inte bara de i vardagsrummet när du ska rensa. Annars kommer böcker att dyka upp i rum efter rum och du får aldrig någon ordning på dem.
Målet är inte att slänga eller skänka bort så mycket som möjligt utan att bara behålla det som gör dig glad och som du verkligen vill ha. Ingen mer utfyllnad. Det är alltså viktigt att vara ärlig med dig själv och närvarande genom hela processen. Tanken är inte ska behöva rensa mera eftersom du lärt dig en ny metod som du kan använda kontinuerligt framöver. Metoden ger dig en väldigt bra överblick vad du har hemma och gör det också lättare för dig att komplettera med det du eventuellt behöver.
Och på tal om behöver! Trots att vi har saker i mängd och massor ställer vi oss sällan frågan varför innan vi köper något nytt. Jag har försökt ställa mig den frågan mycket oftare under det senaste året och det har faktiskt ändrat på min konsumtion.
Det började med att jag detoxade min garderob i fjol och blev mera medveten i mina inköp. Istället för kvantitet bestämde jag mig för att fokusera på kvalitet och färre plagg. Samma tänk fördes snabbt över på fler områden t.ex. matinköp och kategorin övrigt (fritid/nöje/lyx). Jag har strävat till att bli bättre på att planera, prioritera och minimera mina inköp.
Vilka saker behöver jag och vilka kan jag faktiskt avstå ifrån?
Vad vill jag verkligen ha?
Vad behöver jag just nu och vad kan vänta?
Inköp är nära kopplat till känslor och visst har jag ibland upplevt det är tråkigt och trist att avstå från kicken med att äga något nytt. Samtidigt har det för mig varit en större glädje att köpa något som jag länge önskat mig och som jag sedan faktiskt använder nästan varje dag eller ofta. Jag ser det som en gynnsam situation för min plånbok och mina fulla skåp!
コメント